- Advertisement -spot_img

Predicții pentru prețul ADA pe 22 august 2021

Am scris acest articol despre prețul ADA (Cardano) în data de 22 august, nu pentru că se întamplă ceva special la acea dată ci...

Cripto Investiția

„Investiția în cripto este acum ceva tematic”: CEO-ul Grayscale

HomeUncategorizedBitcoin împlinește 12 ani

Bitcoin împlinește 12 ani

- Advertisement -spot_img

În data de 3 ianuarie 2009 a fost minat primul block din rețeaua Bitcoin. Astăzi Bitcoin, creația lui Satoshi Nakamoto, împlinește 12 ani de existență și e mai puternic ca niciodată. La momentul la care am scris acest articol, prețul Bitcoin scrie istorie, valorând aproximativ 34200 dolari per unitate.

Au trecut 12 ani de când Bitcoin-conceptul, ne-a demonstrat că prin internet se poate transporta nu doar informație, ci și valoare. Ne-a schimbat total percepția asupra ceea ce înseamnă valoare, cum poate fi ea gestionată și cum poate fi ea mișcată într-o manieră descentralizată, fără nevoia unei entități centrale. Ne-a schimbat total percepția asupra banilor și a felului în care putem investi.

Bitcoin a fost scânteia care a pornit o revoluție, care astăzi este reprezentată de industria crypto.

În cei 12 ani de existență, Bitcoin a fost sau nu înțeles; a fost privit cu scepticistm dar și cu entuziasm; pe unii i-a speriat pe alții i-a inspirat; pe unii i-a sărăcit, pe alții i-a imbogățit. Doar făcând efortul de a înțelege de ce Bitcoin și de ce crypto, poți naviga de partea pozitivă a valului.

Scepticii au strigat în permanență că Bitcoin este o fraudă, că nu merită atenție, că va dispărea în neant așa cum a și apărut.

Oportuniștii nu au stat prea mult pe gânduri, l-au cules și l-au păstrat cu grijă, cu speranța că poate odată va valora mai mult decât în ziua în care l-au cumparat.

Entuziaștii, vizionarii, inginerii, programatorii și oamenii de știința l-au intors pe toate părțile, au încercat să îl înțeleagă și să îi ducă ideea mai departe. Este ceea ce înseamnă azi întreaga industrie crypto, cu bune și cu rele.

Am asistat cu toții la evoluția explozivă prețului din ultimele săptămâni, în care Bitcoin a spart prag dupa prag uimind și intimidând foarte multă lume. Asta nu se întamplă din senin, pentru că unii încearcă sa se îmbogățească prin speculă. Mai repede aș spune că lumea a înțeles ce înseamnă Bitcoin și avantajele pe care le are în a păstra valoare în timp, mai ales în perioade istorice mai delicate. În 2020, deși a fost un an dificil din punct de vedere macro-economic, Bitcoin și-a facut bine treaba pentru care a fost conceput: aceea de a păstra valoare. 2020 a fost anul în care instituții financiare și fonduri de investiții din întreaga lume s-au întrecut în a cumpara Bitcoin și crypto. Miliarde de dolari au intrat în crypto și vor continua să intre, atât în Bitcoin, cât și în proiectele inovatoare care au la baza tehnologia blockchain pentru transferul de valoare.

Mecanismele care stau la baza Bitcoin, fac din acesta o piesa rară. Au fost programați pentru existență, doar 21 milioane Bitcoin, dintre care peste 5 milioane sunt pierduți pentru totdeauna. Mecanismul de consens descentralizat de tip Proof of Work este open source și practic nu poare fi modificat de o singură entitate, ci doar dacă există consens majoritar pentru asta. Chiar dacă e digital sau virtual, nu înseamnă că un Bitcoin nu poate avea valoare. Valoarea Bitcoin este dată de raritate – cantitatea finită, imposibilitatea de a fi copiat – ci doar mutat, ușurința cu care poate fi păstrat și transportat, și nu în ultimul rând de încrederea pe care oamenii încep să aibă în cele enumerate mai înainte.

Acest articol nu este un sfat financiar! Nu sfătuiesc pe nimeni să intre într-un Bitcoin aflat în price discovery. FOMO – fear of miss the opportunity (frica de a pierde oportunitatea) vă poate transforma în pierzători. În perioada următoare, perioadă ce ar putea dura mai mult de un an, volatilitatea va întrece orice imaginație. Știrile depre Bitcoin, prin felul stupid în care vor fi spuse, îi vor îndemna pe mulți să se arunce în ceva ce ei nu înteleg, iar oamenii vor pierde bani. Nu recomand nimănui să investească mai mult decât își poate permite fizic și psihic să piardă. Nu recomand nimănui să facă trading – speculații pe seama prețului Bitcoin și a celorlalte crypto. Volatilitatea e prea mare și vă poate lăsa lefteri. Cumpărați câte puțin atunci când aveți prin buzunare niște bani care vă deranjează, și atât. În plus, crypto nu înseamnă doar Bitcoin. Există multe crypto-proiecte cu potențial de creștere mai rapid decât Bitcoin. Dar acestea trebuie studiate și tratate cu mare atenție înainte de a pune în ele vreun bănuț.

Aș mai putea vorbi mult și bine despre Bitcoin și crypto, dar deja m-am îndepărtat prea mult de la scopul inițial al articolului.

În urmă cu 12 ani, a luat naștere o revoluție. O revoluție despre care unii spun că ar putea fi mai mare decât cea a internetului în sine. E vorba despre revoluția digitalizării a tot ce înseamnă finanțe, bunuri sau valoare în lume, iar, dacă stai bine să te gândești, acesta nu este deloc puțin lucru. Ar putea fi una dintre cele mai mari oportunități pe care ni le-a oferit istoria.

La mulți ani Bitcoin, la mulți ani Crypto!

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Stay Connected
16,985FansLike
2,458FollowersFollow
61,453SubscribersSubscribe
Must Read
- Advertisement -spot_img
Related News
- Advertisement -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here