- Advertisement -spot_img

Predicții pentru prețul ADA pe 22 august 2021

Am scris acest articol despre prețul ADA (Cardano) în data de 22 august, nu pentru că se întamplă ceva special la acea dată ci...

Cripto Investiția

„Investiția în cripto este acum ceva tematic”: CEO-ul Grayscale

HomeUncategorizedCardano node pe mini pc ASUS PN50

Cardano node pe mini pc ASUS PN50

- Advertisement -spot_img

După cum știți, echipa noastră administrează poolul de Cardano cu ticker-ul CHARM. Suntem implicați în treaba asta încă de la testnetul din toamna lui 2019.

Din start ne-am propus să contribuim cât mai mult la descentralizarea rețelei Cardano, mergând pe varianta unor servere proprii.

Până nu de mult pool-ul nostru a funcționat într-o configurație compusă dintr-un server principal și un server de back-up, unde pe fiecare server erau instalate mai multe mașini virtuale atât pentru core node cât și pentru cele două relee.

Acum o lună am decis să schimbăm arhitectura pool-ului pentru a reduce atât consumul de energie cât și spațiul necesar serverelor. Pentru a simplifica și mai mult lucrurile, am renunțat și la mașinile virtuale, care foloseau și ele foarte multe resurse.

Pentru aceasta am decis să înlocuim serverele vechi cu unele noi de tip “mini PC”. După îndelungi cercetări am ales modelul ASUS PN50 cu procesor AMD RYZEN 4300U. Experiența din ultimul an ne-a arătat că softul pe care rulează nodul Cardano, nu este dependent de performanțele procesorului. Benchmark-urile arată că AMD RYZEN 4300U nu este deloc un procesor slab, motiv pentru care noi am considerat că acest procesor cu patru nuclee este mai mult decât suficient pentru nodul Cardano.

Mai multe detalii despre performanțele procesorului AMD Ryzen 3 4300U găsiți pe cpubenchmark.net

ASUS PN50 mini PC măsoară doar 115mm x 115mm x 49mm, dimensiuni ideale pentru acest task.

Mini-PC-ul ASUS PN50 vine fără memorie și fără SSD. Pentru a-l completa am ales un kit Memorie notebook HyperX Impact, 16GB, DDR4, 2666MHz, CL15, 1.2v, Dual Channel Kit și un SSD GIGABYTE 256GB PCI Express 3.0 x4 M.2 2280.

Noua configuratie a pool-ului nostru constă din 3 servere separate, un core-node și două relee. În cazul unei defecțiuni al unuia din servere, celelalte 2 vor putea menține funcțional pool-ul până la remedierea problemei. Chiar și în cazul în care cad două din cele trei servere, cel de-al trei-lea ar putea menține pool-ul pe linia de plutire. Dar cel mai important aspect este reducerea consumului de energie. Dacă ne luăm după manualul de utilizare, un ASUS PN50 cu procesor RYZEN 4300U are un consum de doar 10W pe idle și ținând cont de faptul că procesorul are un grad de ocupare de sub 10%, ne-am gândit că și consumul real al acestui mini-pc nu este departe de această valoare.

Pentru a-l testa am folosit o priză “inteligentă” ce poate afișa consumul în timp real iar rezultatul a fost uimitor. La bootarea Linux Ubuntu Server 20.04, consumul este de 12-13W. La sincronizarea nodului consumul este de 19-20W. După sincronizare, consumul coboară și rămâne undeva între 7W și 9W, lucru care a întrecut toate așteptările.

Din punct de vedere al resurselor hardware ale noului server, imaginea de mai jos vorbește de la sine. În stânga vedeți încăcarea / core – în mod normal este mult sub jumătate din valorile afișate, dar pentru ca am mișcat mouse-ul pentru a face captura de ecran, valorile au crescut ajungând la cele pe care le vedeți.

În timpul funcționării îl puteți auzi numai dacă vă lipiți urechea de el. Temperatura măsurată este de ~ 31° C

După aproape o lună de teste pe post de releu, noul mini-server funcționează acum ca și core-node. Pe celelalte 2 sisteme “vechi” rulează câte un releu pe fiecare. În zilele ce urmează, acestea vor fi și ele înlocuite cu ASUS PN50 în configurație identică.

Daca doriți să ne sustineți contribuind în același timp și la descentralizarea platformei Cardano, puteți delega monedele ADA din Daedalus sau Yoroi pe pool-ul nostru cu ticker-ul CHARM

Mai multe detalii despre ASUS PN50 găsiți pe pagina producatorului: https://www.asus.com/Displays-Desktops/Mini-PCs/All-series/Mini-PC-PN50/

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Stay Connected
16,985FansLike
2,458FollowersFollow
61,453SubscribersSubscribe
Must Read
- Advertisement -spot_img
Related News
- Advertisement -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here