- Advertisement -spot_img

Predicții pentru prețul ADA pe 22 august 2021

Am scris acest articol despre prețul ADA (Cardano) în data de 22 august, nu pentru că se întamplă ceva special la acea dată ci...

Cripto Investiția

„Investiția în cripto este acum ceva tematic”: CEO-ul Grayscale

HomeUncategorizedCare este prețul maxim realist pe care ar putea să-l atingă Cardano...

Care este prețul maxim realist pe care ar putea să-l atingă Cardano ADA în acest ciclu?

- Advertisement -spot_img

Zilele trecute ADA a depășit valoarea 1,765 dolari. Asta înseamnă o creștere de 100 de ori de la minimul absolut din 12 martie 2020. Cu alte cuvinte, în 422 zile criptomoneda ADA (Cardano) s-a apreciat de 100 ori.

De la 1,765 dolari, prețul a continuat să urce azi până la 1,96 dolari pe Binance.

Acum se pune întrebarea: care este prețul maxim realist pe care ar putea să-l atingă Cardano ADA în acest ciclu?

Este 100X față de minimul absolut, targetul final pentru acest bull-run? Este timpul sa ne pregătim de exit? Eu cred că nu. Am să încerc să vă explic în detaliu mai jos, de ce cred eu că spectacolul abia a început. Evident, acesta nu este un sfat financiar, este pură speculație într-o piață extrem de volatilă și nereglementată.

Că să întelegem mai bine mersul lucrurilor trebuie să începem cu Bitcoin, pentru că acesta are influență aproape deplină asupra întregii criptosfere.

Credeți sau nu, Bitcoin trage după el întreaga criptosferă merge în cicluri de aproximativ 4 ani. Fiecare ciclu este compus din 3 etape distincte: perioada de BULL (cu verede în graficul de mai jos), perioada de BEAR (se vede cu rosu în graficul de mai jos și o perioadă de ACUMULARE (se vede cu albastru).

Când te uiți la acest grafic, ai putea spune că cineva a delimitat în mod arbitrar ciclucile cu acele linii verticale albastre. Pentru că e ușor să găsești modele într-un grafic dat. Și totusi, liniile albastre nu au fost trase pe grafic, ci graficul a fost determinat de acele verticale albastre. Cuuum???

Liniile verticale albastre reprezintă evenimentele de halving. Halving-ul înseamnă înjumătățirea reward-ului pentru mineri. Asta înseamnă că din acel punct minerii vor primi mai puțini bitcoin pentru munca depusă iar cantitatea de monedă ce intră în piață se va înjumătății. Aceste evenimente sunt înscrise în codul bitcoin și se întâmplă odată la aproximativ 4 ani. Practic ele au fost acolo de când a luat naștere bitcoin și după cum putem observa acest lucru influențează comportamentul pieței crypto.

În primul bull-market adevărat bitcoin a atins spre finalul anului 2013 1150 dolari. Apoi a urmat o perioadă de un an de bear-market în care bitcoin a ajuns la 150 dolari. Apoi a venit o perioadă “plictisitoare” de un an și jumătate, numai bună pentru acumulare, iar la mijlocul anului 2016 halvingul a declanșat un nou bull market. Povestea se repetă culminănd spre finalul lui 2017 cu un vârf de aproape 20000 dolari pentru bitcoin. Apoi iar un an de bear și înca un an și jumatate de abumulare. În luna mai 2020 am avut din nou halving, care a determinat bull-marletul în mijlocul căruia ne aflăm în acest moment.

Ar mai fi de observat faptul că minimele absolute dintr-un ciclu, nu mai ating niciodată vârful maxim al ciclului anterior.

Conform acestui grafic, se așteaptă ca bitcoin sa atingă la spre final de ciclu valoarea de aproximativ 200.000 dolari. Exact cât și când, nimeni nu știe, dar graficul ne ajută să ne facem o idee la nivel macro despre piața cripto și să ne putem pregăti din timp strategiile de exit.

Ce înseamnă toate acestea pentru Cardano?

Pentru a întelege și mai bine mersul Cardano, nu este suficient să ne uităm doar la comportamentul bitcoin. Trebuie să analizăm cu atenție și evoluția Ethereum.

Ethereum este în piața încă din 2014-2015. Prețul la ICO a fost de 0.3 dolari. Trei ani mai tarziu, vărful a atins 1350 dolari; practic Ethereum a crescut de 4500 ori.

Cardano a intrat în piață în 2017 la prețul de ICO de 2 cenți iar până la finalul anului a atins 1.35$, oferind investitorilor inițali un câștig teoretic de aproximatv 67,5 ori. Puțin în raport cu Ethereum, dar asta doar pentru ca Ethereum era deja un porodus funcțional, pe cănd Cardano la final de 2017 era doar un whitepaper, o promisiune. Acum la 4 ani distanță, Cardano este un nume de referință în industria cripto, cu o prezență permanentă în top 10 și susținut de una dintre cele mai puternice comunități. În perioada de bear-market de după bula din 2017-2018, Cardano a căzut de la ATH-ul 1.35 dolari până sub 2 cenți. A fost o periaodă de acumulare îndelungată, timp în care s-a construit o comunitate solidă iar proiectul a devenit unul dintre cele mai puternice din punct de vedere al bazei fundamentale. Evoluția prețului ADA – Cardano, coincide sau este animată de etapele cu care IOHK livrează componentele platformei, iar acesta este un lucru cât se poate de normal.

Așadar, primul și cel mai așteptat eveniment din istoria Cardano a fost intrarea în era Shelley – acesta însemnând descentralizarea rețelei. Data fixă a acestui eveniment (luna august 2020) a fost anunțată în primavara anului trecut. Observăm că prețul ADA a crescut în doar 5 luni de la minimul absolut la aproximativ 15 cenți. Apoi așteptările comunității s-au îndreptat către era Goguen, care pentru Cardano înseamnă smart-contract. Abia atunci putem spune că platforma Cardano este pe deplin functională. Goguen este livrat în trei pași de tip HFC (harf-fork combinator). În decembrie 2020 a fost livrată partea de metadata printrun hard fork numit Allegra, în martie 2021 a fost livrat multi-asset printr-un hard fork numit Mary, iar în iulie-august 2021 se așteaptă livrarea efectivă a capabilităților smart-contract și a limbajului de programare Plutus printr-un hard fork numit Alonzo. Încă nu avem o dată precisă pentru acest eveniment dar toate informațiile venite de la IOHK și Charles indică această perioadă.

Observăm pe grafic că prețul a reacționat puternic în anticiparea fork-urilor. Deci exsită o mare probabilitate că acest lucru să se întâmple și în cazul celui de-al trei-lea fork – Alonzo.

Unde ar putea ajunge prețul ADA în perioada lansării smart contact?

Păi haideți să ne uităm puțin la Bitcoin și la Ethereum. Față de vechiul ATH, Bitcoin a atins (65000$) ceea ce înseamnă un aprox. 3.2X ETH a ajuns zilele aceastea la 4300$ acest lucru însemnă un 3.2X față de vechiul ATH. Nu pot să nu îmi imaginez și pentru Cardano, cel puțin un 3X față de vechiul ATH ceea ce însemnă că am putea vedea ADA în perioada următoare la peste 4 dolari. Eu cred că pe vârful din acea perioadă ADA ar putea trece pragul psihologic de 5 dolari, ajungând în zona 6-8 dolari.

După euforia intrării în era Goguen, lucrurile se vor calma puțin, prețul ar putea bate în retragere și ADA va intra într-o perioadă de consolidare pentru câteva săptămâni pe la aproximativ 50% din maximul de până atunci.

Dincolo de octombrie, dacă bull-marketul continuă, ADA va intra probabil în ultima fază de creștere pentru acest ciclu. În funcție de evoluția prețului bitcoin și Ethereum dar și mai important, în funcție de parteneriatele ce vor fi anunțate putem să intuim valorile maxime la care prețul ADA ar putea să ajungă.

Foarte conservativ cred că ar putea atinge pragul psihologic de 10 dolari, dar în mod normal un 10X față de fostul ATH (1,35$) adică 13,5 dolari, iar acest lucru ar însemnă pentru Cardano o capitalizare de aproximativ 430 miliarde dolari.

De exemplu, pe maximele ultimului ciclu, capitalizarea XRP a atins 150 miliarde dolari, iar capitalizarea ETH a atins aproximativ 120 miliarde dolari.

Nu văd de ce, patru ani mai târziu, proiecte solide precum Cardano, să poată atinge de cel putin 3-5 ori capitalizările lui XRP sau ETH din ciclul trecut.

Un exemplu mai bun nici că se putea. Ethereum tocmai a atins o capitalizare de 500 miliarde în bull-market-ul actual, și nu cred că se va opri aici.

Apoi ar mai fi pragul psihologic 17,65 dolari care înseamnă 1000X față de minimele absolute, acest lucru însemnând o capitalizare de aproximativ 565 miliarde dolari. Cum spuneam mai sus: ETH a atins ieri 500 miliarde dolari capitalizare. Nu cred că suntem la final de bull-market, așa ca loc ar mai fi și pentru Cardano să depașească această valoare, pentru că din punct de vedere tehnic, Cardano va fi net superior odată ce Goguen va fi deplin funcțional.

20 dolari nu este imposibil dar probabilitatea ca ADA să ajungă sau să depășească 20 dolari în acest ciclu, este destul de mică. Așa cum am mai spus, totul depinde de evoluția Bitcoin și de parteneriatele ce urmează să fie anunțate pentru Cardano.

Pentru ciclul viitor un 5X față de un eventual ATH la 17.65$ ar putea duce Cardano dincolo de 85$, iar asta ar însemna o capitalizare de aproximativ 2,8 trilioane dolari, mai mult decât întreaga criptosfera în acest moment. Deși la prima vedere pare ridicol, vă amintesc că aici e vorba de cripto, unde totul este posibil, sau aproape totul.

În acest domeniu surprizele pot depăși uneori imaginația și bunul simț. Totul este un joc al nervilor. Depinde cum îl înțelegi și cum îl joci. Poți câștiga foarte mult sau poți pierde totul. Piața cripto este nereglementată, foarte manipulată și extrem de volatilă. Cine se bagă în treaba asta, trebuie să-și asume toate deciziile.

Acest articol nu este un sfat financiar.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Stay Connected
16,985FansLike
2,458FollowersFollow
61,453SubscribersSubscribe
Must Read
- Advertisement -spot_img
Related News
- Advertisement -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here