Ce este Cardano?

Cardano este o platformă blockchain open-source, descentralizată Proof of Stake (PoS) care facilitează tranzacții peer-to-peer: prima care are la bază cercetări științifice confirmate Peer Review și dezvoltată prin metode bazate pe dovezi. Combină tehnologii de pionierat pentru a oferi securitate, scalabilitate și sustenabilitate de neegalat sistemelor si aplicațiilor descentralizate.

Având în spate o echipă numeroasă de oameni de știință și ingineri de top, Cardano există pentru a redistribui puterea de la structuri centralizate și netransparente către margini – către indivizi – și să fie o forță a progresului și schimbării pozitive în lume.

Platforma Cardano folosește un mecanism de consens de tip PoS – Proof of Stake numit Ouroboros (denumit după un simbol mitologic asemănător unui șarpe sau dragon care își înghite propria coadă). Spre deosebire de mecanismul de consens PoW (proof of Work) folosit de Bitconin, Ouroboros a fost conceput pentru a fi extrem de eficient din punct de vedere al consumului de energie, oferind în același timp un nivel de securitate cel putin egal, dar și o capacitate mult mai mare de tranzacții pe secundă (TPS). Cardano a fost conceput și construit pentru a fi un sistem de operare financiar – o platformă sigură și eficientă pentru smart-contract, aplicații descentralizate, creare tokeni, DeFi (finanțe descentralizate), sisteme de oracol, AI sau AGI descentralizat etc.

Consensul în rețeaua Cardano este realizat prin votul celor care dețin moneda ADA.

Platforma este numită după Gerolamo Cardano – matematician, filozof și medic italian iar criptomoneda după Ada Lovelace, matematiciană și scriitoare engleză și care este considerată primul programator de calculator din lume. Cea mai mică unitate ADA (0,000001 ADA) este numită “Lovelace” așa cum cea mai mică subunitate Bitcoin (0,00000001 BTC) este numită “Satoshi” în onoarea fondatorului său, Satoshi Nakamoto.