- Advertisement -spot_img

Predicții pentru prețul ADA pe 22 august 2021

Am scris acest articol despre prețul ADA (Cardano) în data de 22 august, nu pentru că se întamplă ceva special la acea dată ci...

Cripto Investiția

„Investiția în cripto este acum ceva tematic”: CEO-ul Grayscale

HomeUncategorizedEthereum din nou pe val

Ethereum din nou pe val

- Advertisement -spot_img

Ethereum (ETH), a doua criptomonedă ca și capitalizare după Bitcoin, reusește azi să spargă vechiul record (all time high) de aproximativ 1420 dolari per unitate, stabilit în urmă cu 3 ani, mai exact în 13 ianuarie 2018.

În urmă cu o lună asistam cu toții la ascensiunea prețului Bitcoin, care și-a depășit și el vechiul record, iar acum e rândul lui Ethereum.

Ce este Ethereum și de ce acest eveniment are o importanță deosebită pentru întreaga criptosferă?

Ethereum este o platformă și sistem de operare open-source, distribuit, pe bază de blockchain, ce oferă posibilitatea implementării smart contractcontractelor smart. Ethereum are criptomoneda Ether cu simbolul ETH.

Ethereum a fost înființat la sfârșitul anului 2013. Din lista fondatorilor inițiali fac parte: Vitalik Buterin, Anthony Di Iorio, Charles Hoskinson, Mihai Alisie si Amir Chetrit. Acestola li s-au mai alaturat ca și cofondatori Joseph Lubin, Gavin Wood și Jeffrey Wilcke.

Dezvoltarea a fost finanțată printr-un crowdsale on-line de tip ICOinitial coin offering, care a avut loc în perioada iulie – septembrie 2014 în care s-au strans în doar 12 ore 3700 BTC valorând pe atunci aproximativ 2.3 milioane dolari. Vânzarea inițială de tokeni s-a terminat pe 2 septembrie 2014 adunându-se în total 16 milioane de dolari. Valoarea unui ETH la prețul inițial a fost deaproximativ 0,3 dolari. Spun aproximativ pentru ca vânzarea s-a facut în Bitcoin, al cărui preț pe perioada ICO-ului a fost între 470 și 620 dolari.

Platforma Ethereum a fost lansată un an mai târziu, la data de 30 iulie 2015.

Ethereum funcționează ca o rețea descentralizată de tip PoW – Proof of Work, în care securitatea este mentinuta de către mineri. La fel ca și în cazul Bitcoin, moneda Ether se minează. Spre deosebire de Bitcoin, Ethereum nu are o masă monetară finită – în Bitcoin pot fi minate doar 21 milioane monede, în Ethereum sunt minate pâna azi 114,315,499 ETH, și se vor mina în continuare fară a exista o limita prestabilită. Ethereum 2.0 va trece la sistemul de consens Proof of Stake (PoS)

Totusi, cea mai mare deosebire intre Bitcoin si Ethereum nu sta in masa și politica monetară ci în funcționalitatea sa. Bitcoin a fost conceput ca un sistem digital descentralizat ce poate reprezenta raritate digitală și transfera valoare digitala fara ca aceasta sa poata fi copiata. Ethereum este mai mult de atât, așa cum am scris mai sus este o platformă și sistem de operare open-source, distribuit, pe bază de blockchain, ce oferă posibilitatea implementării smart contractcontractelor smart.

Ce este un contract inteligent (smart contract) ?

Un contract inteligent este un program de computer sau un protocol de tranzacție destinat să execute automat, să controleze sau să documenteze evenimente și acțiuni relevante din punct de vedere juridic în conformitate cu termenii unui contract sau unui acord. Obiectivele contractelor inteligente sunt reducerea nevoii de intermediari de încredere, arbitraj și costuri de executare, pierderi de fraudă, precum și reducerea excepțiilor rău intenționate și accidentale.

Ideea de contract inteligent a aparut la începutul anilor 1990 și îi este atribuită lui Nick Szabo, care este și unui dintre personajele despre care se crede ca ar putea fi Satoshi Nakamoto – creatorul Bitcoin.

Aceasta idee a sunat foarte bine în teorie și nu ar fi putut fi pusă în valoare în absența unui mediu de execuție de încredere descentralizat.

Abia peste 20 de ani, Vitalik Buterin vine cu ideea de a folosi o platforma descentralizată ca pe o mașină de calcul distribuit, care să poată executa contracte inteligente. Pentru ca execuția contractelor inteligente să fie posibilă, Ethereum oferă o maşină virtuală descentralizată de tip Turing-complete, numită Ethereum Virtual Machine (EVM), care poate executa script-uri folosind o reţea internaţională de noduri publice. GASgazul este un mecanism de stabilire a preţurilor de tranzacţie, ce are rolul de a atenua spam-ul şi de a aloca resurse în reţea. Platforma poate susține aproximativ 15 tranzacții pe secundă spre deosebire de Bitcoin care poate susține în jur de 5 tps. Limbajul de scripting al Ethereum se numește Solodity și este Turing-complete, ceea ce permite crearea oricăror tipuri de aplicaţii pe plaformă.

Succesul Ethereum a venit în 2017 perioada pe care azi o numim generic epoca ICO-urilor (epoca initial Coin Offering). In acea perioada reteaua Ethereum a fost folosita in special pentru croudfunding. Sute, poate chiar mii de proiecte au primit finantare prin sistemul ICO, chiar daca doar o mica parte din ele au livrat conform promisiunilor. Bula ICO, cum mai este numită această perioadă, este considerată că ar fi fost cea care a dus la explozia prețului Bitcoin din decembrie 2017.

La pachet cu succesul Ethereum, au venit și probleme pe masură.

Cateva hack-uri ce însumau sute de milioane de dolari, în urma cărora comunitatea s-a destramat și a ajuns să împartă Ethereum în două: ETH (Ethereum) și ETC (Ethereum Classic).

O altă problema a fost congestionarea rețelei datorita noilor tokeni creați în urma ICO-urilor. Tokenii în standardul Ethereum ERC-20 rezultați de fiecare ICO sunt văzuți de rețeaua Ethereum ca un smart contract. Numarul lor foarte mare a generat trafic intens în retea, facând utilizarea acesteia aproape imposibila datorita congestionării și a texelor crescute.

Capacul a fost pus de aplicația CryptoKitties, unul dintre primele jocuri care au folosit tehnologia blockchain. Jocul a provocat o creștere a tranzacțiilor în așteptare pe Ethereum și la un moment dat a reprezentat peste 10% din traficul de rețea pe Ethereum. Minerii Ethereum au crescut limita de GAS ca răspuns la CryptoKitties, ceea ce a permis mai multe date pe bloc și creșterea tranzacțiilor pe secundă, ridicând totodatâ costurile de operare în rețea.

V-am povestit în mare istoria Ethereum pentru a-mi fi mai ușor să vă explic cam care sunt așteptările pe viitor și cum putem privi noul preț record al Ethereum.

Evident comunitatea crypto este în extaz. Trendul ascendent se păstrează încă din martie 2020. Faptul ca la doar o lună după ce Bitcoin și-a depăsit vechiul record, Ethereum îi urmează exemplul, nu face decât să intareasca convingerea investitorilor si a speculantilor ca am intrat într-un nou val de creșteri de preț iraționale.

Și totuși asteptarile diferă fața de Bitcoin. Ciclicitatea în Bitcoin pare a fi dată de halving (evenimentul care are loc odată la 4 ani, în urmă căruia răsplata minerilor este înjumătățită).

Ethereum se supune trendului dat de Bitcoin, dar își trăiește propria viața. În ultimii 3 ani s-au facut progrese majore în tehnologia blockchain, iar Ethereum nu a stat degeaba. Trecerea de la Proof of Work la Proof of Stake este în plină desfașurare și ni se înfățișează în forma lui Ethereum 2.0, care deși este înca foarte timid, promite multe. Principalele așteptări sunt legate de scalabilitate și eficiența energetică.

Partea de scalabilitate rămane însă în ceață. În principiu așteptările legate de acest aspect vin de la tehnologia Sharding, dar nu exista încă un drum foarte clar despre cum ar putea fi implementată pe Ethereum. Cert e că încercările de până acum de o aplica au eșuat, singura soluție fiind trecerea la Ethereum 2.0 care aduce dupa sine schimbarea intregii arhitecturi.

Eficiența energetică este rezolvată prin înlocuirea sistemului Proof of Work (în care minerii sunt stimulați financiar să securizeze rețeaua) cu sistemul Proof of Stake, un sistem mult mai complicat tehnic dar în același timp incomparabil în materie costuri de operare și consum de energie. Dacă doriți să aflati mai multe detalii legate de acest subiect, puteți vedea acest articol Diferenta dintre Proof of Stake si Proof of Work

Pe scurt, sistemul Proof of Stake permite și stimulează fiecare deținător de monedă din rețeaua respectivă, să participe la mecanismul de consens securizând totodată rețeaua. Stakerii vor fi rasplătiți așa cum erau răsplatiți minerii, dar fără a depune nici un efort (modalitatea în care se împart sarcinile între validatori și stakeri depinde de fiecare rețea în parte, dar ideea generala rămane valabilă). Cu căt mai multă monedă există în staking, cu atât rețeaua e mai securizată. Cu cât cineva deține o cantitate mai mare de monedă în rețea, cu atat șansele de a valida blocuri și de a primi răsplata sunt mai mari. Acest lucru face staking-ul extrem de atractiv ca investitie pe termen lung, pentru că poate genera un venit pasiv. Dar despre venitul pasiv din staking vom discuta mai pe larg într-un articol dedicat.

Stakingul în retelele de tip PoS este extrem de atractiv și este un aspect important în ecuația pretului, dar nu este singurul. In 2020 am asistat la explozia DeFi (Descentralized Finance). Nu vreau să intru prea mult în detalii dar se pare că DeFi va fi ICO la puterea a doua. Dacă în epoca ICO s-a promis mult și s-a livrat puțin, DeFi se pare că deja promite, livrează și uimește. Poate sună SF dar o să enumăr câteva din lucrurile care îmi trec prin minte când mă gândesc la DeFi.

  • Open Lending Platforms (platforme de împrumut autonome descentralizate)
  • Decentralized Exchanges (platforme de shimb crypto descentralizate)
  • Decentralized Insurance (platforme de asigurare descentralizate)
  • Stablecoins (cryptomonede care printr-un anume algoritm se pastreaza stabile ca preț în raport cu euro, dolarul etc)
  • Synthetic Asset Issuance (tokeni digitali care corespund unor lucruri din lumea reală. Ex: imobiliare, metale prețioase, opere de artă, acțiuni la bursă etc)
  • Yield Farming (“minare” de lichidități, prin care se pot finanța diverse proiecte)
  • Staking (pentru proiectele care “trăiesc” o platforma blockchain precum Ethereum și deci care nu pot face staking nativ, dar doresc să remunereze astfel persoanele care dețin monedele lor)

Ethereum se luptă de ani buni cu problemele menționate mai sus și după cum vedeți, mai este mult de lucru. În tot acest timp o a 3-a generație de platforme blockchain a apărut pe firmament.

În timp ce Bitcoin este o platforma de generatia 1, neavând altă funcționalitate decât stocarea și transferul monedei digitale, datorită functionalitații sale Ethereum este considerată o platformă blockchain de generatia a 2-a, care pe langă stocarea și transferul de valoare, poate opera cu aceasta într-o manieră descentralizată.

A 3-a generatie de platforme blockchain, vine să rezolve problemele legate de consumul de energie, partea de scalabilitate a sistemului, partea de interoperabilitate – comunicarea cu alte platforme blockhain dar nu numai, sustenabilitatea – asigurând astfel evoluția platformei facând din aceasta o organizatie descentralizata autonoma (DAO)

Zeci de proiecte s-au autoproclamat în ultimii ani Ethereum killer , sau cel puțin așa au fost percepuți. Polkadot, Cardano, Elrond, Vechain, Tezos, EOS, Tron, Neo sunt doar cateva dintre acestea.

M-aș opri puțin doar asupra a două dintre cele pe care le consider mai importante, și anume Cardano și Polkadot. Ambele proiecte au ca fondatori foști cofondatori Ethereum, și anume Charles Hoskinson, respectiv Gavin Wood

Cardano – platforma blockchain de generatia a 3-a care are în vedere trei aspecte: scalabilitatea, interoperabilitatea si sustenabilitatea prin autoguvernanță. A pornit la drum în 2015 având o abordare cu totul nouă în domeniul cripto: cercetare academică la cel mai înalt nivel și evaluare prin peer review construind astfel o fundație teoretică extrem de solidă oferind un drum predictibil și destinație clară.

Polkadot – platforma blockchain generatia a 3-a având ca focus principal interoperabilitatea în special cu Ethereum, dar și scalabilitatea și guvernanța. Polkadot foloseste sau mai corect zis, s-a inspirat din bazele teoretice dezvoltate de Cardano, diferența facând-o abordarea tehnică, arhitectura și economia internă a sistemului. Echipa din spatele Polkadot susține ca au adus îmbunătățiri ideilor preluate din partea teoretica a Cardano, în special la timp central și sincronizare, extrem de importante într-un sistem de tip Proof of Stake.

La momentul scrierii articolului Polkadot și Cardano se găsesc în top 10 în coinmarktcap pe pozițiile 4 respectiv 6, având fiecare o capitalizare de peste 11 miliarde dolari. Ethereum este pe poziția 2 cu o capitalizare de aproximativ 160 miliarde dolari.

Ethereum și-a depășit azi propriul record de preț stabilit în urmă cu 3 ani iar criptosfera nu poate trece cu vederea acest eveniment. Unii susțin că prețul Ethereum va exploda în curănd astfel încât până spre sfârșitul anului să depășească 5 cifre speculând că trecerea la Ethereum 2.0 va fi un succes absolut. Alții susțin că neclaritățile, lipsa de predictibilitate vor duce la amânarea Ethereum 2.0, iar proiectele de generație nouă vor avea ocazia să muște puternic din segmentul său de piață.

2021 a început bine pentru pietele cripto, continuând trendul ascendent pornit la începutul lui 2020. Reglementarile globale din domeniu, în general sunt percepute ca fiind pozitive. Fondurile mari de investiții consideră Bitcoin și alte criptomonede ca o acoperire împotriva inflației. Procesatorii de plăți Paypal si Square și-au facut și ei intrarea în crypto spre sfârșitul anului trecut deschizând poarta catre sute de milioane de noi potențiali utilizatori.

Iar pentru ca să nu vă lăsăm cu ideea că e totul pe roz in cripto, dorim să atragem atenția asupra schimbărilor ce ar putea veni Washinton odată cu instalarea noii administrații. Janet Yellen posibil noua secretară a Trezoreriei a declarat zilele trecute că Criptomonedele sunto preocupare specială” atunci când vine vorba de finanțarea terorismului. Deci ne putem aștepta și la o serie de reglementări în acest domeniu, nu neaparat foarte pozitive pentru dezvoltatori, investitori și utilizatori.

Acest articol nu reprezintă un sfat financiar. Este strict punctul de vedere al autorilor. Nu recomandăm nimănui investiția în criptomonede atâta timp cât nu exista o întelegere bună a fenomenului. Volatilitatea mare a prețurilor criptomonedelor, poate crea disconfort mental și găuri în buget celor luați pe nepregătite. Recomandăm celor care totuși sunt hotărâți să se avante în cripto, să o facă treptat, cu sume mici investite periodic, sume care nu reprezintă nicidecum o parte însemnată din averea personală, ci mai de grabă “banii de tigări”, iar asta pentru a se acomoda cu mersul pieței.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Stay Connected
16,985FansLike
2,458FollowersFollow
61,453SubscribersSubscribe
Must Read
- Advertisement -spot_img
Related News
- Advertisement -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here