- Advertisement -spot_img

Predicții pentru prețul ADA pe 22 august 2021

Am scris acest articol despre prețul ADA (Cardano) în data de 22 august, nu pentru că se întamplă ceva special la acea dată ci...

Cripto Investiția

„Investiția în cripto este acum ceva tematic”: CEO-ul Grayscale

HomeUncategorizedMary hard fork & Cardano native multi-asset

Mary hard fork & Cardano native multi-asset

- Advertisement -spot_img

Mary hard-fork s-a desfăsurat fără probleme, așa că începând de azi – odată cu intrarea în epoca 251, Cardano a devenit o platformă “multi-asset”. Practic oricine își poate crea proprii tokeni pe Cardano. Mery hard-fork este unul dintre cele 3 fard-forkuri de tranziție spre era “Goguen” era smart-contract. Primul a fost Allegra, în decembrie 2020, care a adus capabilitatile meta-data pe tranzacții, al 2-lea este cel de azi – Mary, care aduce multi-asset, iar al 3-lea – Alonzo, va aduce Plutus, limbajul de programare nativ al Cardano, moment în care platforma va avea capabilități smart-contract depline. Toate cele 3 hard-fork-uri s-au desfașurat folosind tehnologia hard-fork combinator (HFC).

Crearea de tokeni a fost primul mare use case pe Ethereum, acest lucru dând naștere “epocii ICO” din 2017, când mii și mii de tokeni și proiecte au apărut peste noapte în cryptosferă.

Pentru a deveni o platformă smart-contract superioară Ethereum, Cardano trebuie să ofere mai mult.

Cum am zis mai sus, Ethereum are deja capabilitatea de a crea tokeni. Pe Ethereum se pot crea tokeni printr-un smart-contract de tip ERC-20. Acest tip de smart-contract oferă practic o listă de reguli pe care trebuie să le respecte și care definesc toți noii creați pe Ethereum. La vremea respectivă ERC-20 era considerat un standard de industrie, dar când prețul ETH a crescut, ERC-20 a devenit un calvar. O simplă tranzacție – o mutare a unui token în rețeaua Ethereum, necesită rularea smart-contractului ERC-20, lucru care a devenit foarte costisitor și nepractic, mai ales pentru zona DeFi.

Abordarea Cardano pentru multi-asset este diferită și elegantă în același timp. În rețeaua Cardano, orice token nou creat are drepturi egale (first-class citizen) cu tokenul nativ ADA. Practic orice nou token creat pe Cardano, este un token nativ. Astfel dispare din schemă acel smart-contract, totul devine mai simplu, mai sigur, și mai eficient. Simpla mutare a unui token va fi la fel de simplă că și mutarea unei monede ADA, fără nevoia de a rula un smart-contract pentru asta. Această abordare este unică în criptosferă și transformă Cardano în cea mai potrivită platformă pentru creare tokeni. Dimpreună cu capabilitățile meta-data pe care le oferă Cardano, tokenii nativi pot acoperi un spectru larg de utilizări. Astfel pot fi creați tokeni utilitari (utility tokens), STO (security token), NFT (non fungible tokens) sau combinații între aceștia, toți fiind văzuți în rețea ca fiind tokeni nativi precum ADA.

Multi-asset deschide noi orizonturi în criptosferă și este posibil să dea startul unui exod de proiecte venind dinspre Ethereum către Cardano. În acest sens vor fi interesant de urmărit metricile onchain în zilele viitoare. Proiectele DeFi și nu numai, acum sufocate de taxele ridicole de pe platforma Ethereum, vor găsi pe Cardano un teren de joacă nou, mai eficient, mai rapid și mai sigur. Dacă mai punem la socoteală și test-net-ul Alonzo pentru limbajul nativ Cardano – Plutus – (care urmează căt de curând) cred că nu este imposibil să ne imaginăm că în scurt timp Cardano ar putea detrona Ethereum de pe poziția de lider în zona de platformă smart-contract.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Stay Connected
16,985FansLike
2,458FollowersFollow
61,453SubscribersSubscribe
Must Read
- Advertisement -spot_img
Related News
- Advertisement -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here